:: SEJARAH MASJID MASJID SAIDINA ALI ::

Masjid Saidina Ali adalah masjid permaufakatan kariah. Ia terletak di Bukit Sentosa (berdekatan Sekolah Kebangsaan Bukit Sentosa dan Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Sentosa 2). Ia mula dibina pada 10 Mac 2010 dan siap sepenuhnya pada 23 Disember 2014.
.

DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Al-Haj Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Al-Haj telah merasmikan masjid ini dan berkenan menamakannya Masjid Saidina Ali pada tanggal 23 Jun 2016.

Masjid Saidina Ali mampu memuatkan antara 1500-1800 orang jemaah pada satu-satu masa.

Masjid Saidina Ali mempunyai kawasan di hadapannya yang mana di bangunkan dewan bagi tujuan untuk sewaan mesyuarat dan majlis, asalnya bangunan ini merupakan Surau Masjid Saidina Ali sebelum dinaik-taraf. Bersebelahan dewan pula ialah kawasan kosong yang digunakan untuk Ibadah Qurban dan lain-lain aktiviti.

Masjid Saidina Ali aktif dengan majlis ilmunya dimana setiap malam diadakan majlis ilmu manakala pada hujung minggu pula ianya ditambah pula dengan kuliah Subuh. Setiap malam Ahad pula (Ahad malam Isnin) diadakan Majlis Ilmu dan Zikir (Majlis Taalim) dengan kerjasama Darul Muhajirin yang dipimpin oleh Al-Fadhil Ustaz Mohd hazri Hashim Al-Bindany.

LOGO MASJID